İp Guvenlik Kamera Sistemlerinin Alt Yapısı

Ip Guvenlik Kamera Sistemlerinin Alt Yapısı

IP Kamera sistemleri günümüzde CCTV pazarının çoğuna hakim olmuş bir güvenlik kamera sistemi teknolojisidir. Zamanımızda küçük çaplı CCTV güvenlik projeleri haricinde kamera sistemi projelerinin tamamı IP tabanlı olarak yapılmaktadır. Küçük projelerde ise maliyetinden dolayı analog kamera sistemleri tercih edilmektedir. Analog güvenlik kamera sistemlerinin IP sisteme göre maliyet avantajından başka bir teknik üstünlüğü bulunmamaktadır.

 

Daha önceki bir çok makalemizde de belirtmiş olduğumuz gibi IP kamera sistemlerinin çözünürlük başta olmak üzere pek çok avantajı bulunmaktadır. Sistem proje dizaynı olarak analog kamera sistemlerinden tamamen farklı bir yapıya kavuşmuştur. Analog kamera sistemlerinde RG11 ve RG6 kabloların yerini CAT6 kablolar almış durumdadır. Analog sistemlerde uzak mesafelerde kamera görüntü iletişimini sağlayan fiber çevirici aktif cihazların yerini IP tabanlı kamera sistemlerinde Fiber network switchler ve bunlara bağlanan Gbig veya SFP modül denilen fiber modüller almıştır. IP kamera sistemlerinde eğer çok güçlü bir network hattınız yok ise 3-5 adet kameradan daha fazla bir kamera gerekli ise mevcut network hattınıza bu kameraları dahil etmeniz mümkün olmayacaktır. IP tabanlı kamera sistemi mevcut network hattınızı fazlası ile zorlayacak ve sıkıntılara sebebiyet verecektir. Bundan dolayı IP kamera sistemi kurarken mevcut network hattınızı kullanmak yerine, IP kamera sistemi için sadece kamera sistemine hitap edecek bir network oluşturmak gerekmektedir.

Günümüzde IP kamera sistemlerine enerji kablosu çekmek zorunlu değildir. PoE veya PoE+ sistemleri ile, eğer kamera sistemi networkü için kullandığımız switchler PoE veya PoE+ destekli ise kameralar enerjisini PoE üzerinden yani CAT6 kablo üzerinden sağlayacaktır. Buda ilave enerji kablosu çekilmesinin önüne geçecektir. Tabi bu işlem için Hem switchlerin hem de kameraların PoE veya PoE+ destekli olması gerekmektedir. Diğer bir taraftan bakılırsa enerji kablosu ve çekim maliyetini PoE özelliğinin pahalı olmasından dolayı kamera ve switchlerin fiyatından dolayı kaybetmekteyiz. Yine harici ortamdaki kameraları PoE olarak beslememiz mümkün değildir.  Çünki dış ortamda kameralar muhafaza içine konulmaktadır. Muhafazalar ısıtıcılı ve fanlıdır ve yaklaşık 25-30W güç harcamaktadır. Bu muhafazaları PoE den beslemek mümkün değildir. Bundan dolayı zaten muhafazaya ve aynı zamanda muhafaza içinde bulunan IP kameraya enerji kablosu çekmek durumunda kalıyoruz. Bu durumda kamerayı PoE beslemenin bir esprisi kalmamaktadır.

 

Bu yazımızda IP kamera sistemleri altyapısı hakkında bazı teknik noktalara değinmeye çalıştık,

agskamera

Yorum yaz

Open chat
Merhabalar Nasıl yardımcı olabiliriz ?